Назад в новини
8877

Як вибирати котушку для тримера?

Зміст:

Як вибирати котушку для тримера?

Наряду з ножами і дисками, волосінь є ефективною різальною гарнітурою для тримерів, дозволяючи швидко і акуратно скошувати траву. Вона розміщується в котушці, яка утримує та подає її під час роботи. Котушки можуть відрізнятися за матеріалом, конструкцією, способом подачі і заправки волосіні. Знаючи особливості кожного типу, простіше підібрати оптимальний варіант для певних умов експлуатації.

Види котушок для тримерів

На ринку представлений великий вибір тримерів різної продуктивності і цільового призначення, тому і котушки для них відрізняються характеристиками і принципом дії. Правильно підібраний варіант дозволяє вирішувати певні завдання по скошуванню трави, робить роботу швидкої, безпечною і зручною.

Котушки для тримерів можуть бути пластиковими і металевими. У першому випадку використовується ударостійкий матеріал, тому такі витратні матеріали не поступаються в якості металевим аналогам. При виборі котушок також важливо розібратися в їх конструкційних особливостях і видах.

Пластиков котушка

Класифікація за способом подачі волосіні

Ріжуча волосінь швидко витрачається, тому спосіб її подачі позначається на швидкості і зручності під час скошування.

Ручні котушки для тримера

Корд подається вручну, щоб його подовжити необхідно зупинити роботу тримера і витягнути кінці. Цей вид котушок має просту і надійну конструкцію, найбільш популярний серед садівників.

Автоматичні котушки

Подовження корду здійснюється автоматично при зниженні оборотів двигуна. Волосінь подається до тих пір, поки знову не збільшаться обороти. Даний тип найбільш зручний в експлуатації, найчастіше використовується для догляду за великими ділянками. До мінусів можна віднести високу вартість і часті поломки в порівнянні з іншими видами котушок.

Напівавтоматичні котушки

Ріжуча волосінь подається після того, як котушка стикається з твердою поверхнею і одночасно натиснута кнопка, яка веде в дію анкерний механізм. Корд починає подовжуватися під дію відцентрових сил, коли довжина буде достатньою, необхідно просто підняти триммер над поверхнею. Щоб подовжити корд не потрібно вимикати двигун.

Напівавтоматичні котушки відрізняються по конструкції, можуть бути: одно- або двосекційними. У першому випадку волосінь намотується рівномірно по обидва боки, в другому — її необхідно укладати в канавки з відповідної сторони. Двосекційна котушка вважається більш надійною і практичною у використанні, волосінь в ній не сплутується і не обривається.

Напівавтоматична котушка

Також на ринку зустрічаються універсальні моделі, які можуть встановлюватися на тримери від різних виробників.

Види котушок по типу заправки волосіні

Також на ефективність і швидкість роботи з тримерами впливає спосіб заміни волосіні. Котушки можуть бути:

  • Швидкозарядними. Щоб заправити корд, котушку не потрібно знімати з тримера. Кінчик волосіні необхідно просунути в спеціальний отвір, кілька разів обмотати навколо поверхні, після досягнення необхідної довжини обрізати протилежний кінець корду.
  • Розбірного типу. Необхідно зняти котушку з тримера і розібрати її, прибрати залишки старого корду і вручну намотати новий.

Читайте також:  Як вибрати мотокосу бензинову

Поради щодо вибору котушки

Перед тим як придбати котушку для тримера необхідно звернутися до документації пристрою, в якій повинні бути вказані рекомендовані параметри, наприклад, товщина волосіні, тип кріплення та інші. Це спростить вибір котушки, сумісної з вашим тримером.

Різні види котушок

Також важливо розуміти складність і обсяг робіт:

  • якщо необхідно косити тільки рослинність одного типу, можна вибрати котушку під волосінь одного діаметра;
  • для покосу густої і трави з жорсткими стеблами необхідна котушка для корду великого діаметра;
  • чим більше кінців корду, тим швидше і ефективніше ви зможете підрівняти газон.

Більшість фахівців погоджуються, що напівавтоматичні котушки найбільш практичні і універсальні. До того ж волосінь в них витрачається повільніше, ніж в автоматичних. Останні підходять для роботи на великих територіях.