Назад в новини
28279

Як правильно вибрати хороший ударний дриль?

Содержание:

Дриль — електричний інструмент для свердління дерева, металу та інших матеріалів, а також роботи з кріпильними виробами. Він використовується для будівельних, оздоблювальних, столярних, слюсарних та інших робіт. Вибрати електродриль для дому нескладно. Для початку потрібно вирішити, який дриль ви хочете узяти — ударний або безударний. Здебільшого це залежить від майбутніх завдань, але ударний — універсальний і підійде для більшої кількості рішень. Він може працювати у двох режимах: з ударами і без ударів. Для домашнього використання може підійти як ударна, так і безударна модель. А от для професіоналів ударний дриль просто необхідний, тому що економія часу дуже важлива у роботі.

Чим відрізняється дриль від шуруповерта?

У цих інструментів різне головне призначення:

  • У дриля це свердління, він підходить для дерева, металу, пластику або не дуже складних робіт з каменем, цеглою, бетоном.
  • З назви шуруповерта вже зрозуміла його основна функція — закручувати та викручувати шурупи. Шуруповерт має меншу потужність, ніж дриль.

Відмінність дриля від шуруповерта

Чим відрізняється ударний дриль від безударного?

Не дивлячись на те, що це один і той самий інструмент, ударна та безударна модифікації мають різну специфіку:

  • Ударний дриль більш універсальний, він може працювати з великою кількістю матеріалів.
  • Безударний дриль не підходить для роботи з твердими матеріалами, але має вищу точність через відсутність поштовхів.

Чим відрізняється перфоратор від ударного дриля?

Перфоратори в основному використовуються для довбання, а дриль — для свердління. Крім цього, вони мають деякі конструктивні відмінності. Перфоратор більше важить — це зумовлено його конструкцією та більшою потужністю. Він може працювати у режимі удару без свердління. Удар у прямому перфораторі створюється за допомогою «п’яного» підшипника. Швидкість свердління у перфоратора нижче, ніж у дриля. Натомість він краще працює з бетоном та каменем.

Ударний дриль має інший механізм створення ударів — під час обертання рухома шестерінка рухається біля нерухомої. Коли їхні ребра стикаються, рухома шестерінка підіймається, щоб обійти перешкоду, а потім опускається назад. За рахунок цього виникає удар.

Відмінність ударного дриля від перфоратора

Для чого потрібен ударний дриль?

Першочергова функція ударного дриля — свердління. Удар у нього — додаткова опція. Це модифікація безударних дрилів, що з’явилися набагато раніше. Він може обробляти велику кількість матеріалів:

  • метал;
  • бетон;
  • цеглу;
  • дерево;
  • пластик.

Для початківця будівельника ударний дриль може замінити перфоратор, шуруповерт та безліч інших інструментів. Наприклад, можна використовувати його як міксер, встановивши відповідну насадку. Основні функції ударного дриля:

  • На низьких обертах він може працювати з шурупами.
  • У безударном режимі він стає звичайним дрилем.
  • В ударному режимі можна свердлити тверді матеріали.

З чого складається дриль?

Незалежно від виробника, усі дрилі мають однакову конструкцію. Є винятки і невеликі відмінності, але це швидше рідкість, ніж норма. Основні конструкційні частини дриля:

  1. двигун;
  2. редуктор;
  3. крильчатка;
  4. патрон;
  5. дріт живлення;
  6. вентиляційні отвори;
  7. кнопки та важелі управління.

Влаштування електродрилі

Головні характеристики ударного дриля

Серед характеристик дриля, на які треба дивитися під час вибору: потужність, швидкість обертання та можливість регулювання обертів.

Потужність двигуна дриля

Двигун — «серце» нашого інструменту. Від його потужності залежать граничні можливості пристрою. Тип двигуна визначає потужність, швидкість обертання та позначається на ККД дриля.

Невеликі побутові дрилі мають потужність до 1000 Вт. Для вирішення завдань у домі або на дачі їх цілком вистачить. Працювати вони можуть 4 години на добу. Також потрібно робити перерви кожні 20 хвилин.

Професійні дрилі оснащують двигунами, потужність яких перевищує 1200 Вт. Зовнішні та внутрішні елементи виконані з міцних матеріалів — легованої сталі, каучуку, алюмінію та ін.

Вибір ударного дриля по потужності

При покупці ударного дриля для дому експерти рекомендують орієнтуватися на пристрої з потужністю від 700 до 1000 Вт. Саме такі інструменти зможуть вирішити всі побутові завдання. Під час ремонту будинку їх також цілком вистачить. Не варто брати найпотужнішу модель для простих робіт, адже більш потужний дриль буде важче, а під час ремонтних робіт навіть зайві півкілограма стануть проблемою.

Швидкість обертання і регулювання обертів

Не менш важливим показником в електродриля є швидкість обертання і кількість обертів. Є дрилі з кількістю обертів до 3 000 — це моделі для нескладних завдань або обробки. Професійне обладнання може мати оберти вищі за цей показник.

Також важлива швидкість обертання. Вона впливає на час, який ви витратите на свердління отвору та на гладкість його стінок. Високошвидкісні дрилі будуть особливо корисні при поліровці. Зверніть увагу, що побутові інструменти швидко нагріваються на високих обертах.

Існують також пневматичні дрилі, які мають свої особливості роботи. Для підключення будь-якого пневмоінструменту потрібно придбати повітряний компресор.

Які бувають патрони для дриля?

Вибір патрона для дриля також важливий, як і вибір самого інструменту. Кожен елемент механізма повинен бути якісним та підходити до інших. Патрони бувають трьох видів:

  • ключові;
  • швидкозатискні;
  • конус Морзе.

Вибір патрона для ударного дриля

Ключові патрони

Найпоширеніші патрони — ключові. Головний плюс такого кріплення — надійність. Воно не дасть свердлу провертатися навіть на великих потужностях. Головний мінус — необхідність використання ключа. Без нього буде неможливо змінити кріплення.

Швидкозатискні патрони

Швидкозатискні патрони допоможуть заощадити час у процесі зміни свердла. Зміна оснащення відбувається в короткі терміни, не вимагає великих зусиль і додаткових пристосувань.

Конус Морзе

Конус Морзе вважається найбільш надійним патроном, він тримає свердло міцно, але за цю надійність доведеться платити часом зміни насадки. Зняти його доволі проблематично.

Насадки для дриля

Найчастіше у дриль встановлюють свердла:

  • по металу;
  • по дереву;
  • по бетону та каменю.

Також існують різні насадки, у тому числі, для специфічних типів робіт. За бажанням, на дриль можна встановити насадку-міксер, насадку для шліфування або кутову насадку.

Додаткові пристосування для дриля

Окрім насадок і свердел для дрилів існує додаткове обладнання. Воно підходить для різних завдань:

  • Кондуктор для свердління отворів. Його використовують для свердління отворів під шканти.
  • Якщо у вашого дриля немає обмежувача по глибині, вам потрібно його купити окремо, тому що не завжди потрібно свердлити наскрізь.
  • Стійка. Вирішує проблеми свердління під кутом, якщо вам потрібна висока точність, а отворів доведеться свердлити багато.

Варто пам'ятати про засоби захисту під час роботи з електроінструментами і обладнанням. Мінімальний набір — рукавички та захисні окуляри.

Поради щодо вибору дриля

Дрилі можна умовно розділити за потужністю та максимальним часом роботи без перерви. Залежно від цього вони будуть ефективні у різних умовах використання.

Який вибрати ударний дриль?

Який дриль вибрати для домашнього використання?

Найчастіша помилка при виборі дрилі для дому — надто велика потужність пристрою. Люди беруть найпотужніший дриль, бо вважають, що вона буде кращою і ефективнішою, але насправді ресурс інструменту лишається невикористаним. Іншою проблемою стає вага пристрою. Для домашніх умов підійде потужність до 1000 Вт і вистачить 2600 обертів на хвилину.

Дриль для невеликого будівництва або дачі

Сюди відносять дрилі потужністю від 1 до 1,2 кВт, які здатні працювати до 6 годин на добу. Такі моделі також добре підходять для виконання завдань на своїй ділянці або у дачний період. Наприклад, такий дриль можна використовувати для зведення теплиць.

Дрилі для тривалого використання

Потужність таких дрилів становить більше 1200 Вт. Вони мають більшу вагу, але здатні довго працювати без перерви. У таких моделях використовуються матеріали, що захищають інструмент від перегріву.

Якщо правильно вибрати ударний дриль, він стане надійним помічником у побуті та будівництві, зможе закрити багато завдань та прослужить довгі роки.