Назад в новини
74614

Як заточити ланцюг бензопили своїми руками?

Содержание:

  1. Параметри ланцюга для бензопили
  2. Способи заточування
  3. Види і різновиди ланцюгів
  4. Чому потрібно заточувати ланцюг?
  5. Підсумки

 

Якщо в бензопили затупився ланцюг, це знижує продуктивність роботи. Ви будете докладати чимало зусиль, але нормального розпилу не отримаєте. А от ризик травмування при використанні бензопили з поганим станом ланцюга сильно підвищується. Вийти з ситуації можна по-різному: купити новий ланцюг, заточити його в спеціальному сервісі або зробити це своїми руками. В останньому випадку, заточка ланцюга для бензопили обійдеться вам безкоштовно.

Якщо ви звикли довго використовувати бензопили, інтенсивно працювати інструментом, значить, зіштовхувались з проблемою сточування зубів ланцюга. Достатньо один раз зачепити ґрунт або пісок, щоб зубці стали не такими гострими, а якість пиляння погіршилась. Якщо кожного разу віддавати пилу на заточку майстру, доведеться робити в роботі перерви. Набагато швидше навчитися самому правильно заточувати ланцюг пили.

Складна форма зубців робить процес заточування не найпростішим процесом, тому перед початком роботи потрібно ознайомитися зі способами та особливостями заточування пильного ланцюга.

Параметри зубців ланцюга

Ось основні складові ріжучої ланки:

  • основа ланки;
  • лопатка зубця;
  • обмежувач глибини різу;
  • вертикальне торцеве лезо;
  • горизонтальне лезо.

Щоб лезо зуба могло ефективно виконувати свою роботу, йому потрібно надати певний кут. Задній кут верхнього леза потрібен, щоб врізатися в деревину. Задній кут торцевого леза необхідний, щоб обрізати стружку збоку. Ріжуча торцева кромка разом з поверхнею ковзання утворює передній кут. Його значення може складати від 60 до 85 градусів. Також існує задній кут — він позначає нахил верхнього леза назад. Найбільш важливий — задній кут верхнього леза. Його складно змінити, для формування потрібно точно дотримуватися значень останніх параметрів.

При виборі кута заточування необхідно слідувати наступному правилу: чим він більше, тим ефективніше пила зможе різати м’яку деревину. Малий кут буде більш корисним при роботі з твердою або мерзлою деревиною. Кут може варіюватися від 25 до 35°. При заточуванні змінюються передній кут, кут заточування та верхнього леза.

Способи заточування

Якщо необхідно заточити ланцюг, ви можете скористатися трьома способами:

  • використати напилок;
  • скористатися шаблонами;
  • заточити пильний ланцюг на верстаті.

Ручна заточка

Вам знадобиться ручний інструмент — два напилка (круглий та плаский) і державка. Розміри плаского напилка не мають значення — він необхідний, щоб працювати з обмежувачем. А от потрібний діаметр круглого напилка для заточування прямо пропорційно залежить від кроку ланцюга. На державці можна побачити розмітку градусів. З її допомогою ви зможете закріпити круглий напилок та виставити правильний кут заточки. Щоб зрозуміти, який потрібен кут, слід скористатися вимірювальним інструментом. Вам потрібно визначити нахил ріжучої кромки по відношенню до шини. Це значення може коливатися в діапазоні 25-35°. Краще не виходити за ці межі. Єдине виключення — пили для поздовжнього розпилювання з кутом заточування 10-15°.

Заточення ланцюга напилком

Щоб заточити ланцюг вручну, виконайте наступні дії:

  1. Затисніть шину в лещата.
  2. Покладіть державку на ланцюг. Напилок вже має бути встановлений в державці. Знайдіть на планці інструмента стрілки та розташуйте їх паралельно шині.
  3. Перевірте кут, під яким буде заточуватися ланцюг. Оптимальний діапазон — від 25 до 35 градусів. Деякі спеціалісти радять працювати в цих рамках. Якщо вийде, намагайтеся працювати в цих рамках.
  4. При заточування рухайтеся по напряму вперед. Запам’ятайте, скільки разів ви пройшлися по поверхні першого зубця, та точіть кожний зуб стільки ж.
  5. Верхній край напилка повинен виступати за межу зуба на 1/5 від свого діаметра. По вертикалі кут напилка має бути 90° по відношенню до ланцюга. По горизонталі кут вибирають в залежності від ланцюга.

Рекомендується спочатку заточувати ріжучі зубці, які дивляться в одному напрямку, а потім переходити на іншу сторону. Це прискорить процес заточування та допоможе довести рух напилка до автоматизма. Краще за все одразу визначити найбільш сточений зуб, та орієнтуватися по ньому, підганяючи всі останні.

Використання напилка — хороший метод, однак малий досвід може призвести до того, що пилу почне уводити в сторону. Це негативно вплине на інструмент та якість роботи. Щоб уникнути цієї проблеми, можна використовувати спеціальні шаблони.

Використання шаблонів

Шаблони — пристосування, які підігнані під певні параметри ланцюга. Вони дозволяють працювати з певним градусом заточки та нахилу, забезпечуючи високі показники точності. Шаблон використовують для кожного зуба. Він переміщується вздовж нього за допомогою роликів. Єдине, про що слід пам’ятати — кожний шаблон пристосований для роботи з певним видом ланцюга. Якщо ви використовуєте кілька різних ланцюгів, для кожного з них знадобиться свій шаблон.

Заточення ланцюга бензопили шаблоном

Шаблони дуже популярні серед людей, що професійно працюють бензопилою. Вони дозволяють значно скоротити час заточування та забезпечують хорошу якість заточування. Шаблони підійдуть для використання людьми без великого досвіду заточування ланцюга бензопили та допоможуть не зіпсувати ланцюг.

Заточування на верстаті

Використання спеціального обладнання дозволяє просто та швидко наточити ланцюг, досягнувши максимальної точності. Кожний заточувальний верстат для ланцюга комплектується точними вимірювальними засобами та шкалами. Мінус такого методу — висока вартість. Дозволити собі заточувальний верстат вдома зможе не кожний. Як правило, придбання верстата для заточування ланцюга бензопили може окупити себе тільки при частому використанні або в майстерні.

Заточення ланцюга на верстаті

Види та відмінності ланцюгів

Серед характеристик, за якими розрізняються ланцюги для пил, можна виділити дві основні:

  1. Крок ланцюга.
  2. Висота зубців.

Крок ланцюга

Якщо подивитися на зовнішню стінку обмежувача глибини, можна побачити там значення кроку. Воно позначає відстань між сусідніми ланками. Це значення завжди вказане в дюймах. Від кроку ланцюга буде залежати вибір напилка для заточування:

  • 3/8" — розповсюджений розмір, який можна знайти на багатьох бензинових та електричних пилах. Для заточування такого ланцюга вам знадобиться напилок діаметром 4 мм. Ланцюги з цим кроком використовуються переважно для роботи з м’якою деревиною.
  • 0,325" — використовується на пилах як побутового, так і професійного класу. Впоратися з такою пилою зможе двигун потужністю мінімум 3,5 кінських сил. Діаметр напилка для заточування повинен складати 4,8 мм.
  • 0,375" — здатний впоратися з товстими колодами. Заточувати такий ланцюг потрібно напилком діаметром 5,2 мм.
  • 0,404" — встановлюються тільки на потужний бензо- або електроінструмент професійного класу. Рекомендований діаметр напилка — не менше 5,5 мм.

Висота зубців

  • Низькопрофільні. Зубці таких пил досягають по висоті 0,025". Подібні ланцюги встановлюють на малопотужні пили або інструмент напівпрофесійного класу.
  • Високопрофільні. Висота зубців на таких пилах складає 0,03". Частіше за все, це потужний інструмент для професійного використання.

Навіщо потрібне заточування ланцюга?

Чим загрожує використання затупленого ланцюга?

  1. Пилу буде уводити в сторону.
  2. Вам доведеться прикладати більше зусиль, щоб зробити розпил.
  3. При роботі можна зіштовхнутися з заклинюванням зубців.
  4. Пила може вийти з ладу.

Все це призводить до неякісного результату та зниженню безпеки при роботі. Ви будете більше втомлюватися, з зусиллям намагаючись розпиляти деревину. Це також сильніше навантажує двигун, що знижує термін його експлуатації. Зрозуміти, що зубці затупилися, можна по надто дрібній тирсі, запаху горілої деревини, необхідності застосовувати значне зусилля при пилянні.

Верстат для заточування ланцюгів

Щоб зберегти свої сили, точність пиляння та стійкість інструмента до зносу, потрібно своєчасно заточувати ланцюг. Спершу визначте вид ланцюга та його крок. Потім підберіть необхідні інструменти (напилки, державку, шаблони) або скористайтеся спеціальним верстатом. Якщо сумніваєтеся в своєму вмінні заточувати ланцюг, можна віднести його в сервісний центр, де спеціаліст швидко та точно проведе заточування.

Читайте також: Як правильно вибрати бензопилу?

Підводимо підсумки стосовно заточування ланцюгів своїми руками

Заточити ланцюг бензопили своїми руками — можливо. Ми пояснили, як це зробити, розповіли про інструмент та різновиди ланцюгів. Ви можете завжди заточувати ланцюг самостійно, не витрачаючи гроші на відвідування майстерні. Якщо вчасно заточити ланцюг, можна буде зберегти інструмент цілим, підвищити продуктивність пиляння та свою безпеку при роботі.

Можна заточити ланцюг бензопили напилком. Якщо у вас є напилок з потрібним діаметром та державка, ви зможете відновити ланцюг з мінімальними витратами. Щоб спростити процес роботи, можна купити шаблони для заточування — вони допоможуть скоротити час роботи та підвищити якість результату. Професіонали радять купити спеціальний верстат, з допомогою якого можна буде заточити свій ланцюг та навіть заробити на послугах заточування.


Нагадуємо, що один з самих простих способів — звернутися в сервісні центри Dnipro-M. Наші сервісні центри знаходяться по всій Україні. Кожний наш зареєстрований користувач зможе отримати заточку ланцюга безкоштовно!